Himpunan Rakyat 1 Malaysia Cameron Highlands Bersama YAB TPM Malaysia

CAMERON HIGHLANDS, 2 March - Hampir 5000 orang telah menghadiri Himpunan Rakyat 1 Malaysia Cameron Highlands bersama Timbalan Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin. Orang ramai terdiri pelbagai kaum samada Melayu, Cina, India, dan Orang Asli bertepuk tangan dan bersorak setibanya YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba di Tanah Rata. Turut mengiringi beliau ialah isteri, Puan Sri Norainee Abdul Rahman, dan lain-lain pemimpin Barisan Nasional termasuk Menteri Kesihatan, Dato Seri Liow Tiong Lai, Senator Tan Sri Koh Tsu Koon, Dato Seri G. Palanivel, Dato' SK Devamany, Menteri Besar Pahang, Dato' Seri Adnan Yaakob. 

 

Bagi memulakan acara, pemimpin - pemimpin Barisan Nasional menyanyikan Lagu Negaraku dan lagu 1 Malaysia sambi mengibarkan Jalur Gemilang dengan disertai oleh orang ramai. Dalam ucapannya, Muhyiddin berkata kerajaan sentiasa mendengar masalah rakyat dan menjadikan ia satu titik untuk memahami keperluan mereka.

Beliau menambah bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sentiasa sibuk untuk bertemu rakyat, sambil menambah bahawa tuntutan untuk melawat ke semua negeri.

"Kami bukan sahaja bertemu dengan pemimpin-pemimpin tempatan tetapi juga dengan rakyat dan mendengar masalah daripada mereka.

"Kami sentiasa berbuat demikian dan akan terus berbuat demikian," kata Muhyiddin.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata beliau difahami bahawa orang meletakkan keutamaan kepada pendidikan anak-anak mereka.

"Oleh itu, Kerajaan telah memberi tumpuan penuh untuk ini.

"Kami telah membelanjakan kira-kira RM 38 juta dalam peruntukan untuk pembangunan pendidikan di negara ini dan juga telah bersetuju untuk membina lebih banyak sekolah, termasuk sekolah-sekolah Cina dan Tamil.

"Kami mahu melihat bahawa semua rakyat Malaysia belajar, supaya mereka boleh mencapai cita-cita yang besar dan berjaya di dalam hidup," katanya.

Muhyiddin kemudian menyertai orang ramai untuk minum petang sebelum meninggalkan Cameron Highlands.