W3C

Portal Rasmi Pejabat Daerah dan Tanah Cameron Highlands menyediakan kemudahan untuk capaian Orang Kurang Upaya (OKU) / Disability Access.

 

1) Pengguna cacat penglihatan;

Bagi pengguna cacat penglihatan, Portal Rasmi Pejabat Daerah dan Tanah Cameron Highlands menyediakan kemudahan Pautan Pembaca Teks . Pautan Pembaca Teks adalah 'suara' seseorang lelaki, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain. Pengguna hanya perlu memilih teks yang ingin dibacakan dan klik pada Pautan Pembaca Teks.

2) Pengguna buta warna;

Portal Rasmi Pejabat Daerah dan Tanah Cameron Hghlands menyediakan kemudahan untuk capaian Orang Kurang Upaya (OKU) / Disability Access.

3) Pengguna warga tua;

Bagi pengguna warga tua, Portal Rasmi Pejabat Daerah dan Tanah Cameron Highlands ada menyediakan kemudahan pilihan saiz teks yang berbeza. Pilihan saiz teks tersebut dipaparkan di ruangan atas setiap halaman Portal Rasmi Pejabat Daerah dan Tanah Cameron Highlands. Pengguna boleh memilih samada untuk memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil, mengikut kesesuaian.Bagi pengguna buta warna, terdapat beberapa pilihan warna disediakan di ruangan atas setiap halaman Portal Rasmi Pejabat Daerah dan Tanah Cameron Highlands. Penguna boleh memilih warna daripada seleksi warna yang diberikan iaitu Biru, Hijau dan Merah . Warna templet Portal Rasmi Pejabat Daerah dan Tanah Cameron Highlands akan berubah serta-merta setelah pilihan dibuat.